Deprecated: Non-static method RokCandyHelper::getMacros() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/sxath/public_html/plugins/system/rokcandy/rokcandy.php on line 28

Deprecated: Non-static method RokCandyHelper::getTemplateOverrides() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/sxath/public_html/administrator/components/com_rokcandy/helpers/rokcandy.php on line 18
Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης - Color Styles | abana Joomla Template

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/sxath/public_html/templates/abana_j25/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/sxath/public_html/includes/application.php on line 536

Ιστορικό

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΧΟΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΒΡΕΘΗΣΑΝ


Η Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το έτος 1924 με την αρχική επωνυμία «Συντεχνία Τεχνιτών-Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης». Την σημερινή ονομασία την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα απέκτησε με την τροποποίηση του καταστατικού της το έτος 1972.


Τα πρωτοπόρα ιδρυτικά μέλη αριθμούνται σε 40 περίπου από τους οποίους οι κύριοι Προσπαθόπουλος, Παζολίδης, Θωμάς Ιωαννίδης, Κοσμάς Μεγαλοοικονόμου, Γραμμένος Ταχτσής , Χαρίτων, Φράγκος, Ροδάτος διετέλεσαν πρόεδροι από το 1924 μέχρι το έτος 1964. Αρκετά από τα μέλη ήταν Εβραίοι και Αρμένιοι.

Το έτος 1934 ο σύλλογος διασπάσθηκε με την αποχώρηση των ωρολογοποιών οι οποίοι ίδρυσαν το δικό τους σύλλογο.
Η πορεία της συντεχνίας μέχρι και σήμερα συνέχισε να είναι ανοδική σε αγωνιστικότητα και δράση αναλόγων των αναγκών και των απαιτήσεων των εποχών.
Από τους πρώτους ιδρυτές του συλλόγου άρχισε η καλλιέργεια και η εξύψωση των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας του ατόμου.

Το έτος 1928 τα μέλη της Συντεχνίας συμπαραστάθηκαν οικονομικά πάσχοντες συνανθρώπους Κορινθίους μετά από καταστροφικό σεισμό.

Το έτος 1931 τα μέλη της Συντεχνίας συμμετέχουν σε αγώνες συμπαραστάτης υπέρ των πεσόντων αδελφών Κυπρίων και συμμετέχουν στην κινητή έκθεση δειγμάτων στην Γιουγκοσλαβία που οργανώθηκε από την Ελληνογιουγκοσλαβική οικονομική επιτροπή Θεσσαλονίκης, με σκοπό την διάδοση των ελληνικών προϊόντων στην Γιουγκοσλαβία.

Η λειτουργία και οι δραστηριότητες της Συντεχνίας δεν σημείωσαν ποτέ διακοπή ούτε κατά την περίοδο της κατοχής, αντιθέτων την περίοδο εκείνη σημειώθηκε αύξηση των μελών λόγω της ανάγκης να προμηθεύονται το οινόπνευμα ως απαραίτητο είδος για την για την άσκηση του επαγγέλματος τους το οποίο τότε ήταν απαγορευμένο. Σε αυτό είχε συνεισφέρει το ΒΕΘ το οποίο εξέδιδε ταυτότητες μέλους που πιστοποιούσαν την εγγραφή τους στο ΒΕΘ και στο σύλλογο.

Η Νεότερη Διοίκηση της Συντεχνίας η οποία παρέλαβε τη σκυτάτη της αγωνιστικότητας το έτος 1964, αποτελούνταν από τος κυρίους Δασκαλίδη Αλέξανδρο, Λαζαρίδη Γεώργιο, Κριθαρίδη Αλέξανδρο, Παπαρίδη Κυριάκο, Καβράκη Παναγιώτη, Αθανασιάδη (Νάτσης), Βεωίδη Χρήστο, Σαλίκα Νικόλαο, Γιαννακόπουλο Ιωάννη οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο Βιβλίο Μητρώου.

Κατά την μεταπολιτευτική περίοδο πρόεδροι διετέλεσα οι κύριοι Εμμανουήλ Ηλίας, Ποτουρίδης Αθανάσιος, Δασκαλίδης Αλεξανδρος, Ζαχαρέλης Σταύρος, Λαζαρίδης Ιωάννης,Ιωσηφίδης Ιωσήφ και στη συνέχεια και πάλι ο Κος Λαζαρίδης Ιωάννης. Από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα το αξίωμα προέδρου κατέχει η Κα Ελένη Τεζαψίδου και από αυτή τη θέση δραστηριοποιείται με τα άλλα μέλη που πλαισιώνουν την Διοίκηση της ΣΑΧΘ.

Σταθμοί επίσης των νεότερων χρόνων της Συντεχνίας αποτέλεσαν η δημιουργία τμήματος Αργυροχρυσοχοΐας της σχολής ΟΑΕΔ, η πρώτη έκθεση αργυροχρυσοχοΐας στις εγκαταστάσεις της XELEXPO-ΔΕΘ, που διεξήχθη με την συμπαράσταση του EOMEXX και με αφορμή του εορτασμού των 2.300 χρόνων της πόλεως Θεσσαλονίκης από την Ίδρυση της. Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η έκθεση καθιερώθηκε η έκθεση KOSMIMA, η οποία συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι και σήμερα.

Η ίδρυση σε συνεργασία με ο ΕΛ.Κ.Α. του Κέντρου Γεμμολογίας στην Θεσσαλονίκη το οποίο λειτουργούσε από το έτος 2000 παρέχοντας υψηλού επιπέδου γνώσεις στους εκπαιδευόμενους μέχρι το έτος 2012 όπου το ΕΛ.Κ.Α μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης ως θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ μετά την Κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο του.

Σήμερα η Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης αριθμεί 224 μέλη, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο οργανωμένους συλλόγους της χώρας και δραστηριοποιείται συνεργαζόμενη και με άλλους φορείς (ΒΕΘ-ΟΠΕ-ΣΕΒΕ-ΧΕLEXPO κ.α.) με σκοπό την επίτευξη των στόχων της, που είναι η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και διάδοση του πνεύματος του συνδικαλισμού στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, η συστηματική μελέτη των προβλημάτων του κλάδου για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση τους, η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ μελών και η ηθική, υλική και πολιτιστική εξύψωση τους.

Στα πλαίσια αυτών των στόχων αναπτύσσει δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του κλάδου και πραγματοποιεί:

  • Αγώνες για τα φορολογικά θέματα
  • Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στον κλάδο (κάθε χρόνο υλοποιούνται προγράμματα ΛΑΕΚ 1-25 για την κατάρτιση των εργαζομένων του κλάδου μας)
  • Ένταξη σε Κοινοτικά και άλλα προγράμματα (υλοποιήθηκαν τα προγράμματα RETEX έτος 1994, HORIZON έτος 1995, ΕΠΒ Δράση 4.2.1 έτος 1999)
  • Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής εν όψει της κρίσης( 2011-2014), Έγκριση προς υλοποίηση προγράμματος ERASMUS + 2014
  • Εκθεσιακή πολιτική (Εκθέσεις KOSMIMA, Ελλήνων ΚΟΣΜΗΜΑ)
  • Προβολή του κλάδου (πραγματοποιήθηκαν δύο εβδομάδες ελληνικού κοσμήματος τα έτη 1993 και 1997)
  • Τράπεζα πληροφοριών-Τράπεζα Αίματος-Ανθρωπιστικές βοήθειες (Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βοσνία το έτος 1994-Βαπτίσεις παιδιών από τη Βοσνία στο Μοναστήρι «Λυδία η Φιλιπεισία» Ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα πληθυσμό του Ιράκ, ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Γ΄Σ.Σ.)

Σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας δράσης με τίτλο ¨Φως στους επαγγελματίες¨ η ΣΧΑΘ εξέθεσε παλαιές και νέες δημιουργίες κοσμημάτων καθώς και ιστορικό αρχειακό και άλλο υλικό σε μια εκδήλωση με τίτλο «Αργυροχρυσοχοΐα , μια άλλη μορφή Τέχνης» το έτος 2007.

Σήμερα η Διοίκηση της ΣΑΧΘ έχει καθιερώσει την εκδήλωση «Καλοκαιρινή Λάμψη» δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους φορεμένες σε μοντέλα σε κλίμα ευχάριστο και κεφάτο.


Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής και σε άλλες Διοικήσεις ανώτερων συνδικαλιστών οργανώσεων. Μέλη που δραστηριοποιούνται εντός της Διοίκησης της ΣΑΧΘ αλλά και εκτός αυτής αναδεικνύονται, αναλαμβάνουν καθήκοντα και αναπτύσσουν δράσεις σε άλλους συνδικαλιστικούς και μη φορείς όπως η ΟΒΣΘ-ΠΟΒΑΚΩ-ΓΣΕΒΕΕ, με απώτερο σκοπό την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του κλάδου αλλά και όλου του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου.